Tanıtım:
Yazılım şifresi unutulan ZIP, RAR, ACE, ARJ uzantısındaki sıkıştırılmış dosyaların şifresinin bulunmasını sağlamaktadır. Kimi zaman o kadar çok şifre kullanırız ki, bu şifreleri ya bir yere not almak ya da saklamak zorunda kalabiliriz. Unutulmadan dolayı kimi zaman en önemli verileri yeniden oluşturmak veya çöpe atmak gerekebilir. İşte herkesin başına gelebilecek bu unutma olayını yazılım birkaç tıklama ile ortadan kaldırmaktadır. Şimdi dilerseniz bu yazılımın işleyişini ve nasıl işler başardığını birlikte görelim.
İlk önce şunu belirtelim ki, yazılım bir çok dili desteklemektedir. Yazılım kurulduktan sonra seçenekler kısmından dil seçeneği Türkçeye çevrilebilmektedir. Türkçe dil desteği olduğundan yazılım çok kolay anlaşılır bir arayüzle kullanılabilmektedir. Yazılım 6 ana başlık ve 7 sekmeden meydana gelmektedir. Ana başlıklar sırasıyla; Aç, Sakla, Başla, Kes, Ölçümle ve Çıkış seçeneklerinden oluşmaktadır. Sekmeler ise; Aralık, Uzunluk, Sözlük, Sade Yazı, Otomatik Yedekleme, Seçenek ve Gelişmiş seçeneklerinden oluşmaktadır.
Ana Başlıklar bölümü:
- Aç seçeneği; Kullanıcının bilgisayarda şifresini çözeceği dosyayı seçmek için kullanılmaktadır. Şifresi çözülecek dosyayı seçtikten sonra kullanıcı tarafından hangi koşullarda aranacağını seçmek için Arama Tipi sekmesi tıklanarak seçim yapılmalıdır. Aç seçeneği aynı zamanda kısa yol (Şifrelenmiş ZİP/RAR/ACE/ARJ Dosyası) sekmesi olarakta verilmiştir.
- Sakla seçeneği; şifresi çözülmüş olan veriyi saklamaya yaramaktadır.
- Başla seçeneği; adında da anlaşılacağı gibi veri yada dosyanın şifresinin çözülme işlemini başlatmaktadır.
- Kes seçeneği; Dosyanın bir yerden başka bir yere keserek aktarılmasını sağlamaktadır.
- Ölçümleme seçeneği; Dosyanın boyut, şifre, bozuk veya sağlam olması ve şifre uzunluğu gibi ölçme ve değerlendirme işlemini yapmaktadır.
Sekmeler Bölmü:
- Aralık sekmesi; Harf, rakam, özel işaret, boşluk, küçük-büyük harf gibi şifrelenmiş dosyaları durumlarına göre seçmeye yaramaktadır.
- Uzunluk sekmesi; Kullanıcı tarafından şifrenin kaç karakter olduğu biliniyorsa (bilinmiyorsa tahmini olarak seçilebilir) bu bölümde bulunan oklar yardımıyla karekter seçimi yapılmaktadır.
- Sözlük sekmesi; Sözlüksel arama seçildiği takdirde aktif olmakta ve şifreyi sözlüksel olarak aratmada kullanılmaktadır.
- Sade Yazı sekmesi; Dosya sadece yazısal olarak şifrelendiğinde bu bölümden şifre bulunması için arama yaptırılmaktadır.
- Otamatik yedekleme sekmesi; Kullanıcı tarafından şifresi açılan dosyanın nereye kaydedileceğini seçmek için kullanılmaktadır. Yazılım bu bölümden seçerek işaretlenen alana kendiliğinden şifresi açılan dosyayı kaydetmektedir.
- Seçenek ve Gelişmiş sekmeleri; Bu sekmeler yazılım tarafından iç ayarların kullanıcının kendisine göre ayarlayabilmesini sağlamaktadır.
Sonuç olarak; Aç seçeneğinden şifresi çözülecek dosyanın yerini bulduktan ve gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra (şifreyi bulmaya başlamadan önce ölçümleme yapılması lazımdır), ölçümlemeden gerekli bilgilere ulaşılır. Şifreyi bulmak için tarama başlatılır ve yazılımın şifreyi bulması beklenilir. Yazılım bize o dosyanın şifresini verecektir.